Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 8-3-2011

ΤΡΙΤΗ 15:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

ΚΑΘΩΣ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ!
ΑΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΙΚΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ (ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΫΠΟΘΈΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ).
ΑΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (100χλμ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ), ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.


Αστάθεια στην ατμόσφαιρα προκάλεσε απότομη πτώση θερμοκρασίας στα ανατολικά της ηπειρωτικής κεντρικής Ελλάδας από τις
19:00 μέχρι και 22:00 της Καθαράς Δευτέρας με αποτέλεσμα να έχουμε έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν εκ των προτέρων.(snowreport)




ΑΤΤΙΚΗ
: Βάση της τελευταίας δορυφορικής εικόνας που έχουμε και σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία φαίνεται μία εκβάθυνση του χαμηλού στη Ρόδο η οποία ενδέχεται να δώσει σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες και ειδικά μετά τις 17:00
το απόγευμα και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Αιτία θα είναι η κίνηση του πολικού αεροχειμάρρου (το κέντρο του) ανατολικότερα , η οποία σε συνδυασμό με το επιφανειακό ΒΒΑ ρεύμα θα δώσει σύγκλιση στην νότια Εύβοια και φυσικά και στην Αττικό-Βοιωτία όπου σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιφανείας αλλά και το πάχος (thickness), θα δώσουν έντονες χιονοπτώσεις μέχρι και τα παράλια της Αττικής.
Χιονόστρωση αναμένεται να δούν όλα τα βόρεια προάστια αλλά και ποιο πεδινά τμήματα της Αττικής.
Ακόμη δε ξέρουμε πόσο θα είναι η χιονόστρωση και μέχρι πού- και αυτό λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι θυελλώδεις.

Ευχαριστώ πολύ,
Τεό Καλύβας-Δερδεμέζης
ερ.μετεωρολόγος- προγνώστης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 05:00 ΤΡΙΤΗ 8/3/2011

Ήταν σχετικά απρόβλεπτη η εξέλιξη της χιονόπτωσης σε τόσο χαμηλά υψόμετρα στην Αττική από τόσο νωρίς και αυτό οφείλεται σε έντονα καθοδικά ρεύματα, λόγω του μετώπου. Παράλληλα είναι εμφανές οτι δευτερεύον κέντρο δημιουργήθηκε στο κεντρικό Αιγαίο, ή καμπύλωση των ισοβαρών λόγω του μετώπου, κάτι το οποίο έφερε ηπειρωτικές αέριες μάζες επιφανειακά και χαμηλότερα επίπεδα παγοποίησης. Η ισχυροποίηση του ΒΒΑ ανέμου, φέρνει θαλάσσιες αέριες μάζες από το Αιγαίο και στην Αττική, γι αυτό και περιορίζονται οι χιονοπτώσεις σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα αλλά για λίγο. Ήδη η θερμοκρασία σημειώνει αργή πτώση εκ νέου στη νότια Εύβοια δείγμα του ότι αρχίζει πλέον η κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών. (ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ Kyklogenesis.gr).

Πτωση της θερμοκρασιας εχουμε τις τελευταιες 2 ωρες στα βορεια προαστεια με συνεπεια να επικρατήσει το χιονι εναντι του χιονονερου.
Χιονοστρωση υπάρχει απο το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα με σημαντικότερη μετά το ύψος της Εκάλης όπου τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσιδες.
Στο Διόνυσο υπάρχει ολική χιονόστρωση και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 20 πόντους.

ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ Κ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ "ΑΤΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ" ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΠΟΥ ΠΝΕΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΊΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ!!
ΠΑΝΤΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΦΑΝ ΑΝ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ.ΑΛΑΤΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.

ΓΙΑ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ.

Ευχαριστώ πολύ,
Τεό Καλύβας-Δερδεμέζης