Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ 2012


Σοβαρή Κακοκαιρία στην Ελλάδα 6-7/1/2012

2009 06_17_4232

Σοβαρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το μεσημέρι της Πέμπτης (06/01/2012) και κυρίως κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Παρασκευής (07/01/2012). 
Αιτία της αλλαγής αυτής είναι η πρόσκαιρη παύση της Βορειοατλαντικής ροής, η οποία αποδίδεται στην «άνοδο» του Αζορικού αντικυκλώνα (Εικόνα 1). Η σημαντική αυτή μεταβολή έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των βαθέων βαρομετρικών χαμηλών του ΒΑ Ατλαντικού, ανοίγοντας ταυτόχρονα το «δρόμο» σε βαρομετρικά χαμηλά της Β και ΒΑ Ευρώπης να κινηθούν προς ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Εικόνα 1. Προγνωστικός χάρτης επιφάνειας για την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 στις 14 EEST. Η «άνοδος» του αντικυκλώνα των Αζόρων είναι προφανής. (Πηγή: ΕΦΑ-ΑΠΘ). 
Οι επιπτώσεις της ενίσχυσης του Αζορικού αντικυκλώνα φαίνονται καθαρά στον επιφανειακό χάρτη ανάλυσης της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου (02 EEST) (Εικόνα 2). Στο χάρτη αυτό παρατηρούμε τη σταδιακή «άνοδο» του αντικυκλώνα των Αζόρων, εξαιτίας της οποίας το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που εντοπίζεται στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας διευκολύνεται να κινηθεί ταχύτατα, δια μέσου της Κ. Ευρώπης, προς την περιοχή των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, φαίνεται να ενισχύεται ο πολικός αεροχείμαρρος (Εικόνα 3) υποστηρίζοντας την δημιουργία θετικού στροβιλισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΒΔ Βαλκανικής χερσονήσου.    

Εικόνα 2. Επιφανειακός χάρτης ανάλυσης για την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 02 EEST. Δυτικά της Νορβηγίας εντοπίζεται το πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (996hPa) το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί γρήγορα προς την περιοχή μας. (Πηγή: Met Office, UK).

Εικόνα 3. Προγνωστικός χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας (300hPa) για την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 στις 20 EEST. Διαφαίνεται η τάση ενίσχυσης και στροφής προς Νότο του πολικού αεροχειμάρρου (Πηγή: ΕΦΑ-ΑΠΘ).
Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, η χώρα μας αναμένεται να επηρεαστεί μέσα στο επόμενο 24ώρο από βαρομετρικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, η δημιουργία του οποίου συνδέεται άμεσα με την γρήγορη κάθοδο αυλώνα χαμηλών υψών δια μέσου της ΒΑ Ευρώπης προς την περιοχή της Ιταλίας και των Δ. Βαλκανίων (Εικόνα 4). Η κάθοδος του συγκεκριμένου αυλώνα σε συνδυασμό με την απότομη στροφή προς Βορρά του πολικού αεροχειμμάρου (Εικόνα 5), αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Αδριατικής.

Εικόνα 4. Προγνωστικός χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας (500hPa) για την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 02 EEST. Η κάθοδος αυλώνα χαμηλών υψών από την περιοχή της ΒΑ Ευρώπης προς την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι προφανής. (Πηγή: ΕΦΑ-ΑΠΘ). 

Εικόνα 5. Προγνωστικός χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας (300hPa) για την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 στις 02 EEST. Η απότομη στροφή του πολικού αεροχειμάρρου πάνω από την Αδριατική φαίνεται να είναι η αιτία της δημιουργίας βαθέος βαρομετρικού χαμηλού. (Πηγή: ΕΦΑ-ΑΠΘ).  
Αν και η πορεία που θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμα και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία συνηγορούν πως η πορεία του θα είναι αρχικά ΝΑ, στρεφόμενη γρήγορα σε Α-ΒΑ. Το βαρομετρικό αυτό σύστημα αναμένεται να είναι αρκετά βαθύ, ωστόσο λόγω και της δυναμικής του είναι παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση για την πίεση που θα δημιουργηθεί στο κέντρο του. Πάντως, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή μία τάση βάθυνσης του χαμηλού όσο αυτό θα διέρχεται πάνω από τη χώρα μας.
Εκτίμηση Εξέλιξης Καιρού
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενες κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:
  • Θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως 9-10 bf και τοπικά 11 bf, οι οποίοι αρχικά (Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι) θα πνέουν από Δ-ΝΔ, στρεφόμενοι αργότερα σε ΒΔ εντάσεως 6-7 bf.
  • Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα, εξαιτίας και της επικράτησης ΒΔ ανέμων.
  • Έντονες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, αρχικά στη ΒΔ και Δ. Ελλάδα και στη συνέχεια στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.   
  • Χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές, σε ορεινές και ημιορεινές (>300-400m) περιοχές της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης (πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μπορεί να σημειωθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, θα είναι όμως τοπικού χαρακτήρα).
Αναλυτικότερα:
  • Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012
(Α) Β. Ιόνιο-Ήπειρος-Δ. Στερεά-ΒΔ Θεσσαλία-Δ και Κ Πελοπόννησος
Από αργά το απόγευμα της Πέμπτης αναμένονται βροχοπτώσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών θα ενταθούν (από Βορρά προς Νότο) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών της Παρασκευής, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ έντονα, γεγονός στο οποίο θα συμβάλει σημαντικά το ισχυρό ΝΔ ρεύμα που θα επικρατεί.  Χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν από το πρωί πάνω από τα 1300m και 1600m στη Δ. Ήπειρο και τη ΒΔ Πελοπόννησο αντίστοιχα.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στην περιοχή της Πελοποννήσου. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα των παραπάνω περιοχών. Με την είσοδο του ΒΔ ρεύματος, υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Ήπειρο, τη Δ-ΒΔ Θεσσαλία και Στερεά, αλλά και τη Δ-ΒΔ και Κ. Πελοπόννησο. Ενδεικτικά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα χιονοπτώσεων σε περιοχές πάνω από τα 400-600m στην Ήπειρο, πάνω από 600-800m στη Δ. Στερεά, και πάνω από 600-800m στη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο.
Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από Βορρά προς Νότο μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Κάποιες τοπικές βροχές θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται κυρίως στη ΒΔ Πελοπόννησο και τα νησιά του Ν. Ιονίου. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, οι χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο εκτιμάται ότι θα ξεκινούν από τα 500-600m και πάνω για τις βορειότερες περιοχές, και από τα 700-800m και πάνω για τις νοτιότερες.  
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται πλήρης εξασθένιση των φαινομένων, με μικρή πιθανότητα χιονοπτώσεων πάνω από τα 500-600m στην Β. Πελοπόννησο.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι με την έλευση του ψυχρού μετώπου και την επικράτηση ΒΔ ρεύματος υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν χιονομπόρες τοπικού χαρακτήρα.
(Β) Μακεδονία
Τοπικού και κατά κανόνα μέτριας έντασης βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Παρασκευής, στο σύνολο σχεδόν της Μακεδονίας. Μέσα στην ημέρα ωστόσο αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις περιοχές της ΒΔ και ΒΑ Μακεδονίας, αλλά και στην ορεινή Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πιο ΒΔ τμήματα της Μακεδονίας και σε υψόμετρα πάνω από τα 700-800m.
Από το μεσημέρι και έπειτα, αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, πρώτα στα Δ και ΒΔ τμήματα και εν συνεχεία στα πιο Κ. και Α. τμήματα. Στη Δ και ΒΔ Μακεδονία οι άνεμοι θα στραφούν από το μεσημέρι σε Δ-ΒΔ, οπότε εκτιμάται ότι οι χιονοπτώσεις (εξασθενημένης έντασης) θα σημειώνονται πλέον σε υψόμετρα πάνω από 500-600m. Τα αντίστοιχα υψόμετρα για την Κ. και Α. Μακεδονία, στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 600-700m.  
Τα φαινόμενα αναμένεται να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
(Β) Α. Θεσσαλία-Α. Στερεά-Εύβοια-Α. Πελοπόννησος
Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως 7-8 bf και τοπικά έως και 9 bf. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και έπειτα, αναμένονται βροχοπτώσεις μέτριου κατά κανόνα χαρακτήρα. Πιθανότητα για σποραδικές μπόρες και καταιγίδες υπάρχει στη ΒΑ Θεσσαλία, αλλά και στην ΝΑ Αττική και Εύβοια, κυρίως κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών. Μέτριας έντασης και πρόσκαιρου μάλλον χαρακτήρα θα είναι οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα των παραπάνω περιοχών.
(Γ) Θράκη-Νησιά ΒΑ Αιγαίου
Άστατος καιρός αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα ενταθούν έχοντας κατά τόπους (κυρίως στα βορειότερα τμήματα) πολύ έντονο χαρακτήρα. Χιόνα θα πέσουν από αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα στα πολύ ορεινά τμήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιονοπτώσεις ίσως σημειωθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα (>300-400m) της Θράκης. Στις περιοχές του Β. Έβρου, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, τοπικού χαρακτήρα, μπορεί να σημειωθούν ακόμα και πάνω από τα 100-200m.   
Χιονοπτώσεις θα δεχτούν και τα ορεινά τμήματα των νησιών του ΒΑ Αιγαίου κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο. Ισχυρές και κατά τόπους πολύ ισχυρές αναμένεται να είναι οι βροχοπτώσεις σε Μυτιλήνη και Χίο. Οι άνεμοι στο ΒΑ Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις από Ν-ΝΔ διευθύνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξασθενώντας και στρεφόμενοι αργά το βράδυ σε Β-ΒΔ.
(Δ) Νησιά Α. Αιγαίου-Κρήτη-Δωδεκάνησα
Ο καιρός θα είναι άστατος κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές στα νησιά του Α. Αιγαίου (από το ύψος της Λέσβου μέχρι και τη Σάμο). Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται περισσότερο τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, ευνοούμενα κυρίως από το ΝΔ ρεύμα που θα επικρατεί.
Κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν. Τοπικά πολύ ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν κατά μήκος των νησιών του Α. Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, αλλά και στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, τα φαινόμενα θα διατηρήσουν την ένταση τους. Στην Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα στα δυτικά τμήματα του νησιού. 
Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις έχοντας εντάσεις 7-8 bf και τοπικά 9 bf. Από αργά το απόγευμα, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή της Α-ΝΑ Κρήτης, πριν από τη διέλευση του ψυχρού μετώπου, οι άνεμοι ενδέχεται να αγγίξουν επίπεδα θύελλας.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο στα δυτικά ορεινά τμήματα της Κρήτης και σε υψόμετρα πάνω από τα 1000-1100m. 
Tονίζεται οτι θα γίνει κάποιο πιθανό update-nowcast με τα τελευταία προγωνστικά στοιχεία για το Σάββατο.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) - Γιάνναρος Θοδωρής(thgian82)